FIBROMIALGIJA
KAJ JE FIBROMIALGIJA?

Sindrom fibromialgije (FM ali FMS) je mišično-skeletni bolečinski sindrom, za katerega je značilna kronično razširjena bolečina, katere intenzivnost in lokacija se spreminjata iz dneva v dan. Poleg bolečine fibromialgijo spremljajo simptomi, kot so utrujenost, motnje spanja, otrdelost mišic, motnje spomina in koncentracije, motnje razpoloženja (tesnoba ali depresija) in glavobol.

KAKO POGOSTO SE POJAVLJA V POPULACIJI?

Fibromialgija prizadene 2 do 4 % svetovne populacije. V preteklosti je veljalo, da za fibromialgijo pogosteje obolevajo ženske (razmerje: 1:2), danes pa vemo, da za fibromialgijo v enakem razmerju obolevata oba spola (razmerje: 1:1).

ALI LAHKO ZA FIBROMIALGIJO ZBOLIJO OTROCI?

Dolgo je veljalo prepričanje, da te bolezni pri otrocih ni. Danes pa je znano, da za fibromialgijo zboli 2 do 6 % šolskih otrok, najpogosteje pa se pojavi pri mladostnikih med 13 in 15 letom starosti.

KAKŠEN JE VZROK BOLEZNI?

Stroka žal še nima popolnega odgovora na to vprašanje. Vemo le, da se pogosteje pojavlja po izpostavitvi stresnemu dogodku, ki je lahko fizične ali psihične narave. Lahko gre za prebolelo okužb (npr. Epstein-Barr virus, Lymska borelioza, virusni Hepatitis in druge), poškodbe (npr. prometna nesreča) ali izrazito travmatski dogodki (npr. spolna ali fizična zloraba, smrt v družini, ločitev staršev in podobno). Lahko pa se pojavi tudi brez predhodne izpostavitve stresu. Ravno tako še ni odkrit gen, ki bi bil neposredno povezan z razvojem fibromialgije, se pa sindrom pogosteje pojavlja v sorodstvu. Obstaja večja verjetnost, da se sindrom razvije kot posledica epigenetskih sprememb oziroma odziva telesa na zunanji stresor.

KAJ SE DOGAJA V TELESU OSEB S FIBROMIALGIJO?

Zaenkrat še ne poznamo točnega razloga, zakaj se pri osebi s fibromialgijo telo odzove s tako močnim obrambnim mehanizmom, kot sta bolečina in nenehna utrujenost. Ena izmed razlag je, da zaradi izpostavitve zunanjemu stresorju v telesu pride do nizko tlečega sistemskega vnetnega odziva. Telo zato naenkrat začne porabljati veliko količino energije, ki jo tvorimo v naših energetskih tovarnah oziroma mitohondrijih. Hkrati se spremeni zaznavanje bolečine v centralnem živčnem sistemu, kar osebe občutijo kot ojačan občutek bolečine.

KAKO ZDRAVNIKI DIAGNOSTICIRAJO FIBROMIALGIJO?

Na žalost še nimamo diagnostičnega testa ali druge preproste metode, ki bi lahko potrdila prisotnost fibromialgije. Zdravniki pri diagnozi upoštevajo naslednje diagnostične kriterije:

ALI OBSTAJA ZDRAVILO, KI BI OZDRAVILO FIBROMIALGIJO?

Žal še ni odkrito zdravilo, ki popolnoma odpravilo simptome fibromialgije. Osebe si lahko lajšajo bolečino z različnimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik. Pomembno vlogo pri spoprijemanju s kroničnim obolenjem pa predstavlja zdrav življenjski slog, ki vključuje dovolj gibanja, pravilno prehrano in pravilen ritem spanja.