FIZIKALNA TERAPIJA
Vsaka oseba se želi izogniti hudi bolečini, ne glede na to ali je ta posledica poškodbe, psihološkega stanja ali pa je to fibromialgija. Nihče si ne želi živeti z bolečino. Zato se proti njej borijo na več različnih načinov. Pri osebah s fibromialgijo je predvsem pomemben celosten pristop, pristop zdravnika, psihologa, fizioterapevta in kineziologa. V tem prispevku predstavljamo različne načine, s katerimi lahko lajšamo bolečino in pripomoremo k izboljšanju spanca, počutja ter zmanjšanju utrujenosti. Fizioterapevtska obravnava sestoji iz različnih vrst terapij.

K njej med drugim spada tudi fizikalna terapija, pri kateri se izkoriščajo različne oblike energije, ki jih na organizem apliciramo s pomočjo različnih naprav. Obstaja več vrst fizikalne terapije (mehanoterapija, kinezioterapija, termpoterapija, elektroterapija, magnetoterapija in fototerapija) in vsaka ima svoj učinek na telo. Predstavljamo nekatere vrste fizikalnih terapij, za katere se je v raziskavah izkazalo, da pozitivno vplivajo na osebe s fibromialgijo. Nekatere tehnike se lahko uporabljajo samo pri fizioterapevtu, nekatere pa vam lahko služijo tudi v domači uporabi.

1.1 MAGNETOTERAPIJA

Terapija, kjer izkoristimo delovanje magnetnega polja. Uporablja se jo za pospeševanje celjenja, algodistrofični sindrom ( po operaciji ali poškodbi lahko pride do vazomotorne motnje, oteklin, bolečin in barve kože) in izvensklepni ter degenerativni revmatizem. V eni izmed raziskav so želeli ugotoviti, če je nizkofrekvenčna magnetoterapija samo placebo učinek ali res deluje. Raziskavo so izvajali na osebah s fibromialgijo in potrdili pozitivne učinke magnetoterapije na telo. Omenjena raziskava je odlična iztočnica za nadaljnje raziskave in morda bi morala biti magnetoterapija primerljiva z drugimi vrstami terapije. Pri zdravljenju bolnikov jo sicer trenutno priporočajo v kombinaciji z drugimi terapevtskimi pristopi (1).

1.2. ELEKTROTERAPIJA

Pri tej terapiji se uporablja električne tokove v terapevtske namene. K protibolečinski električni stimulacijo uvrščamo TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation), diadinamske tokove, interferenčne tokove, visoko napetostno stimulacijo (HVPGS) in druge metode z uporabo električnih tokov.

V raziskavah se za najbolj učinkovito metodo elektroterapije izkazuje TENS. Je cenovno dostopen, varen in si ga pacient lahko tudi sam namešča. Rezultati raziskav so pokazali, da ne gre zgolj za placebo učinek, ampak osebam s fibromialgijo resnično pomaga. Zmanjša se bolečina in utrujenost, ki je povzročena zaradi gibanja (2-3). Poleg tega se zmanjša tudi utrujenost, tesnoba, okorelost in izboljša se sposobnost za delo pri bolnikih s fibromialgijo (4).

1.3. TERMOTERAPIJA

K termoterapiji uvrščamo oblike ohlajanja (kripterapija) ter ogrevanja (termoterapija). Obe obliki manjšata bolečino in sta se v raziskavah izkazali za učinkoviti. Krioterapija dokazano pomaga zmanjšati vnetje, služi kot dobra regeneracija po treningih ter pomaga pri revmatoidnih in vnetnih boleznih (revmatoidni artritis in ankilizirajoči spondilitis). Med drugim pomaga tudi bolnikom s fibromialgijo (5). Infrardeča luč spada pod termoterapijo, saj s svojim učinkom segreje telo. V raziskavah se je izkazalo, da manjša bolečino, poleg tega pa se je udeležencem v času raziskav izboljšala kvaliteta življenja(6).

Del termoterapije sta tudi savna in hidroterapija s toplo vodo. V raziskavi so vključili obe skupaj. Terapije so preiskovancem zmanjšale bolečino in občutljivost (7).

1.4. MEHANOTERAPIJA

Mehanoterapija je zdravljenje z vrsto ročnih in aparaturnih metod, ki uporabljajo pritisk, glajenje ter nateg. Sem uvrščamo ročne masaže (klasična masaža, ročna limfna drenaža, globoko prečno frikcijska masaža, masaža prožilnih točk itd.) in aparaturne masaže (presoterpija, hiperbarična terapija, vakum kompresijska terapija, podvodna masaža, vibracijska masaža), trakcije, manipulacije, mobilizacije, kineziološke trakove in ultrazvok.

Raziskave kažejo na pozitiven vpliv ročne limfne drenaže na osebe s fibromialgijo. Osebam se je izboljšal način življenja ter zdravje, zmanjšali sta se občutljivost in bolečina ter se jim je zvišal prag bolečine(8-9). Hidroterapija se je prav tako izkazala za učinkovito. Vplivala naj bi na zmanjšanje bolečine pri fibromialgiji in izboljšanje vsakodnevnega življenja (10).

K mehanoterapiji uvrščamo tudi kineziološke trakove. V različnih raziskavah so se izkazali za pozitiven vpliv na osebe s fibromialgijo. Pacientom se je zmanjšala bolečina, depresija, izboljšala sta se spanec in drža (11). Med uporabo kinezioloških trakov moramo biti pozorni na reakcijo kože, saj lahko povzročajo alergije. Preventivno se lahko nanese magnezijev hidroksid in se tako nekoliko omili alergijsko reakcijo (12).

1.5. KINEZIOTERAPIJA

Kinezioterapija je terapija, pri kateri uporabljamo gibanje.

Z vadbo se krepi kardiovaskularni sistem in izboljša mišični tonus, vendar se vadba ne sme izvajati do izčrpanosti. Priporočljiva je npr. hoja, kolo in plavanje, količino vadbe pa opredelimo individualno. V prvih tednih povečane telesne aktivnosti so bolečine lahko še hujše, vendar se s časom zmanjšajo, ko se mišice okrepijo (13).

Na podlagi knjige avtorja Kevina Muldowney-a vam podajamo naslednje napotke. Upoštevati je potrebno vrstni red vaj in obravnave sklepov. Začnemo z ledvenim delom, tudi če nam mogoče ne povzroča bolečin. Nadaljujemo z ostalimi deli telesa. Zdravi se samo en sklep na enkrat. Če med izvajanjem vaje postane določen predel telesa boleč, je potrebno nemudoma prekiniti z izvajanjem, terapevt pa vam bo vadbo prilagodil. Priporočljivo je prekiniti s protokolom za okoli dva tedna oz. se vrniti eno stopnjo nazaj (12).

Prilagamo primer razporeditve vaj v enemu tednu:

  • PON IN ČET– ledveni del hrbtenice
  • TOR IN PET– zgornji ud
  • SRE IN SOB – spodnji ud

V kolikor vas zanimajo videoposnetki vaj, jih najdete v zavihku ''fibrotelovadba''.

VIRI:

     1. Paolucci, T., Piccinini, G., Iosa, M., Piermattei, C., de Angelis, S., Grasso, M. R., Zangrando, F., FT, & Saraceni, V. M. (2016). Efficacy of extremely low-frequency magnetic field in fibromyalgia pain: A pilot study. Journal of Rehabilitation Research and Development, 53(6), 1023–1034. https://doi.org/10.1682/JRRD.2015.04.0061

     2. Dailey, D. L., Vance, C. G. T., Rakel, B. A., Zimmerman, M. B., Embree, J., Merriwether, E. N., Geasland, K. M., Chimenti, R., Williams, J. M., Golchha, M., Crofford, L. J., & Sluka, K. A. (2020). Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation Reduces Movement-Evoked Pain and Fatigue: A Randomized, Controlled Trial. Arthritis & Rheumatology (Hoboken, N.J.), 72(5), 824–836. https://doi.org/10.1002/art.41170

     3. Megía García, Á., Serrano-Muñoz, D., Bravo-Esteban, E., Ando Lafuente, S., Avendaño-Coy, J., & Gómez-Soriano, J. (2019). [Analgesic effects of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) in patients with fibromyalgia: A systematic review]. Atencion Primaria, 51(7), 406–415. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2018.03.010

     4. Carbonario, F., Matsutani, L. A., Yuan, S. L. K., & Marques, A. P. (2013). Effectiveness of high-frequency transcutaneous electrical nerve stimulation at tender points as adjuvant therapy for patients with fibromyalgia. European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine, 49(2), 197–204.

     5. Rivera, Javier, María José Tercero, Javier Salas Salas, Julio Hernández Gimeno, in Javier Sánchez Alejo. 2018. „The effect of cryotherapy on fibromyalgia: a randomised clinical trial carried out in a cryosauna cabin“. Rheumatology International 38(12):2243–50.

     6. Bidonde, Julia, Angela J. Busch, Sandra C. Webber, Candice L. Schachter, Adrienne Danyliw, Tom J. Overend, Rachel S. Richards, in Tamara Rader. 2014. „Aquatic Exercise Training for Fibromyalgia“. The Cochrane Database of Systematic Reviews (10):CD011336.

     7. Matsumoto, Shuji, Megumi Shimodozono, Seiji Etoh, Ryuji Miyata, in Kazumi Kawahira. 2011. „Effects of Thermal Therapy Combining Sauna Therapy and Underwater Exercise in Patients with Fibromyalgia“. Complementary Therapies in Clinical Practice 17(3):162–66.

     8. Ekici, Gamze, Yesim Bakar, Turkan Akbayrak, in Inci Yuksel. 2009. „Comparison of Manual Lymph Drainage Therapy and Connective Tissue Massage in Women with Fibromyalgia: A Randomized Controlled Trial“. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 32(2):127–33.

     9. Keser, Ilke, in Murat Esmer. 2019. „Does Manual Lymphatic Drainage Have Any Effect on Pain Threshold and Tolerance of Different Body Parts?“ Lymphatic Research and Biology 17(6):651–54.

     10. Avila, Mariana Arias, Paula Rezende Camargo, Ivana Leão Ribeiro, Francisco Alburquerque-Sendín, Antonio Roberto Zamunér, in Tania Fatima Salvini. 2017. „Effects of a 16-Week Hydrotherapy Program on Three-Dimensional Scapular Motion and Pain of Women with Fibromyalgia: A Single-Arm Study“. Clinical Biomechanics 49:145–54.

     11. Toprak Celenay, Seyda, Oguzhan Mete, Selcuk Akan, Necmiye Un Yildirim, in Sukran Erten. 2020. „Comparison of the Effects of Stabilization Exercise plus Kinesio Taping and Stabilization Exercise Alone on Pain and Well-Being in Fibromyalgia“. Complementary Therapies in Clinical Practice 38:101076.

     12. Muldowney, Kevin. 2015. Living Life to the Fullest With Ehlers-Danlos Syndrome. 2015. Outskirts Press

     13. Preston, Marko. 2016. „FIBROMIALGIJA - Prehranski dodatki, ki pomagajo pri fibromialgiji“. TaiChi & QiGong - Šola Daoističnih Zdravilnih Veščin. Pridobljeno 23. marec 2020 (https://www.taichi-qigong.si/fibromialgija/).