MASAŽA IN FIBROMIALGIJA
Naše telo lahko zaradi vsakodnevnih obremenitev postane napeto in potrebuje sprostitev. Pravilno izvedena masaža nam lahko pomaga pri njegovi ponovni sprostitvi in odpravi bolečin. Strokovnjaki jo priporočajo tudi osebam s fibromialgijo. Z masažo lahko odpravimo bolečine in oteklost mišic, ki se pojavi po telesni dejavnosti, in jih tako pripravimo na nove napore. Med masažo se sproščajo endorfini in drugi živčni prenašalci, ki pripomorejo k zmanjšanju bolečin. Hkrati ima masaža blagodejni vpliv na naš imunski sistem.

Obstaja več vrst masaž, žal pa vse niso primerne za osebe s fibromialgijo. Da se boste lažje znašli v poplavi ponudb, smo za vas pregledali znanstveno in strokovno literaturo ter pregledali, katere masažne tehnike so primerne za osebe s fibromialgijo in vam lahko pomagajo pri lajšanju bolečin.

1.1 MIOFASCIALNO SPROŠČANJE

Miofascialno sproščanje je tehnika, s katero sprostimo sprožilno točko, ki jo na telesu lahko otipamo, kot boleč zatrdel del. Ta tehnika zmanjšuje bolečino, utrujenost in zakrčenost mišic ter izboljšuje kakovost življenja. Poveča obseg gibanja, izboljša regeneracijo mišic po telesnem naporu, telesno držo in izvedbo posameznih gibalnih vzorcev (7). Masaža z zmernim pritiskom se je izkazala za najboljšo pri različnih sindromih vključno s fibromialgijo. Zmanjša pa tudi simptome depresije in tesnobe ter umiri naš srčni utrip in pripomore k sprostitvi.

1.2 VAKUMSKA TERAPIJA (CUPPING)

Vakumska terapija (cupping) predstavlja eno od oblik alternativne medicine. Terapija deluje s pomočjo silikonskih ali steklenih skodelic, ki ob stiku s telesom ustvarijo negativen tlak in posledično vakuum. Ta povzroči pospešitev krvnega obtoka, zmanjša bolečino, poveča gibljivost in pomaga pri hitrejši regeneraciji. Silikonske skodelice (ventuze) postavimo za pet do deset minut na boleč del telesa in jih pri tem lahko tudi premikamo po koži. Velikokrat se po sami terapiji pojavi rdečina, ki pa ni nevarna. Raziskave so pokazale, da ima vakumska terapija pozitiven vpliv na zmanjšanje bolečin in je povezan z izboljšano kakovostjo življenja oseb s fibromialgijo (5).

1.3 REFLEKSOTERAPIJA

Refleksoterapija se izvaja s pritiski na refleksne cone na stopalih, dlaneh in ušesih. To je starodavna zdravilska metoda, ki temelji na principu, da na stopalih, dlaneh in ušesih obstajajo refleksne cone, ki so povezane z vsakim delom telesa, organom ali žlezo. Z obravnavanjem posamezne cone vplivamo na pripadajočo cono telesa in s tem uravnavamo delovanje organskih sistemov. Refleksoterapija deluje sproščujoče in izboljša naše počutje. Poleg tega pospešuje sproščanje endorfinov, ki zmanjšujejo bolečino, uravnava homeostazo in sprošča telo, um in duha. Učinkovita je tudi pri zmanjševanju učinkov različnih simptomov, kot so stres, utrujenost, bolečina in napetost. V raziskavi se je izkazalo, da vključitev refleksoterapije v redno obravnavo pacientov s fibromialgijo predstavlja učinkovito prakso pri zmanjševanju bolečin (1).

1.4 SUHO IGLANJE (DRYNEEDLING)

Suho iglanje (dryneedling) sicer ne sodi med masažne tehnike, ampak je del mehanoterapije, ki je predstavljena v zavihku Fizikalna terapija. Na tem mestu jo podrobneje opisujemo, ker lahko z njeno pomočjo sproščamo občutljive miofascialne točke, ki klientu povzročajo bolečino. Med izvajanjem tehnike zbadamo miofascialne točke s tanko iglo. Gre za točke, ki se nahajajo v skeletnih mišicah in jih lahko otipamo kot občutljiv vozel. Z metodo suhega iglanja lahko pri osebah s fibromialgijo zmanjšajmo bolečino, ki nastane kot posledica nastanka miofascialnih točk (2). Hkrati njena uporaba izboljša vitalne funkcije telesa in poveča kakovost spanca (4).

Metoda suhega iglanja hiperstimulira območje, kjer se ustvarja bolečina, normalizira lokalne senzorne vnose in proizvaja naravno zatiranje bolečine s posebnimi živčnimi vlakni. Izboljša tudi pretok krvi v tkivu in povzroča sprostitev sarkomer, ki predstavljajo del mišic, kjer se nahajajo miofascialne sprožilne točke (3).

1.5 TUI NA

TUI NA masaža temelji na tradicionalni kitajski medicini. Je masažna tehnika, ki preko meridianov in akupresurnih točk odstranjuje blokade v pretoku energije, skuša uravnovesiti razmerje Yina in Yanga v telesu, krepi imunski sistem, omogoča odkrivanje že nastalih energetskih neravnovesij, sprošča, revitalizira in harmonizira ter s tem prepreči proces nastajanja bolezni.

Tui Na masaža naj bi blagodejno vplivala tudi na osebe s fibromialgijo. Olajša bolečino, pomirja tesnobo in zmanjša nespečnost. Fizioterapevt in delovni mentor na projektu Boli MeNe Ivan Založnik omenjeno masažno tehniko uporablja pri svojem delu z osebami s fibromialgijo in opaža, da lahko z njeno pomočjo zmanjša bolečino, ki se pojavlja pri fibromialgiji. Žal pa še ni opravljenih veliko znanstvenih raziskav, ki bi natančno preučile njene vplive na bolečino in druge simptome, ki se pojavljajo pri fibromialgiji.

VIRI:

     1. Akin Korhan, E., Uyar, M., Eyigör, C., Yönt, G. H., & Khorshid, L. (2016). Effects of Reflexology on Pain in Patients With Fibromyalgia. Holistic Nursing Practice, 30(6), 351–359. https://doi.org/10.1097/HNP.0000000000000178

     2. Castro Sánchez, A. M., García López, H., Fernández Sánchez, M., Pérez Mármol, J. M., Aguilar-Ferrándiz, M. E., Luque Suárez, A., & Matarán Peñarrocha, G. A. (2019). Improvement in clinical outcomes after dry needling versus myofascial release on pain pressure thresholds, quality of life, fatigue, pain intensity, quality of sleep, anxiety, and depression in patients with fibromyalgia syndrome. Disability and Rehabilitation, 41(19), 2235–2246. https://doi.org/10.1080/09638288.2018.1461259

     3. Castro-Sánchez, A. M., Garcia-López, H., Fernández-Sánchez, M., Perez-Marmol, J. M., Leonard, G., Gaudreault, N., Aguilar-Ferrándiz, M. E., & Matarán-Peñarrocha, G. A. (2020). Benefits of dry needling of myofascial trigger points on autonomic function and photoelectric plethysmography in patients with fibromyalgia syndrome. Acupuncture in Medicine: Journal of the British Medical Acupuncture Society, acupmed2017011504. https://doi.org/10.1136/acupmed-2017-011504

     4. Castro-Sanchez, A. M., Garcia-Lopez, H., Mataran-Penarrocha, G. A., Fernandez-Sanchez, M., Fernandez-Sola, C., Granero-Molina, J., & Aguilar-Ferrandiz, M. E. (2017). Effects of Dry Needling on Spinal Mobility and Trigger Points in Patients with Fibromyalgia Syndrome. Pain Physician, 20(2), 37–52.

     5. Lauche, R., Spitzer, J., Schwahn, B., Ostermann, T., Bernardy, K., Cramer, H., Dobos, G., & Langhorst, J. (2016). Efficacy of cupping therapy in patients with the fibromyalgia syndrome-a randomised placebo controlled trial. Scientific Reports, 6. https://doi.org/10.1038/srep37316

     6. Preston, M. (2019, junij 5). Kaj je Tui Na Masaža? TaiChi & QiGong - Šola Daoističnih Zdravilnih Veščin. https://www.taichi-qigong.si
/kaj-je-tui-na-masaza/

     7. Yuan, S. L. K., Matsutani, L. A., & Marques, A. P. (2015). Effectiveness of different styles of massage therapy in fibromyalgia: A systematic review and meta-analysis. Manual Therapy, 20(2), 257–264. https://doi.org/10.1016/
j.math.2014.09.003