FIBROMIALGIJA IN PREHRANA: »Sem to kar jem.«




Veliko poslušamo o pomembnosti zdravega življenjskega sloga in pravilne prehrane, ki pa zahteva veliko načrtovanja, motivacije in prilagajanja. Je vredno svojega truda?

Raziskave pravijo, da je odgovor: DA. Pri zdravljenju kroničnih bolezni je namreč najpomembnejši prav življenjski slog ki ga poleg gibanja, kvalitetnega spanca, socialnega stika, sestavlja tudi polnovredna dieta (8). Ravno razumevanje pomembnosti prehrane in njenega načina delovanja, nam pomaga ohranjati motivacijo za vzdrževanje zdrave diete, tudi v trenutkih ko se nam to zdi nemogoče. Zato bomo v tem prispevku spregovorili besedico ali dve o prehrani, ki po izsledkih znanstvenih raziskav pozitivno vpliva na simptome fibromialgije.

Prekomerna telesna teža se pogosto pojavlja pri osebah s fibromialgijo in se povezuje z resnostjo simptomov ter slabša kvaliteto življenja, saj poveča bolečino, utrujenost, poslabša kvaliteto spanja in poveča pojavnost razpoloženjskih motenj (12).

Uravnavanje telesne teže bi torej lahko izboljšalo zgoraj navedene simptome (1).

Raziskovalci preučujejo različne diete, ki bi pomagale pri fibromialgiji in uravnavanju telesne teže. Ugotovili so, da pozitivne rezultate dosegajo:

  • vegetarijanske diete, kajti rastline vsebujejo ogromno antioksidantov in fitohranil. Slednja so rastlinska hranila, ki niso nujno potrebna za delovanje človeškega telesa, so pa zelo koristna za zdravje (1).
  • nizkokalorična dieta (11)
  • presna vegetarjanska dieta (11)
  • nizka FODMAPs, kjer gre za nizek vnos fermentirajočih hidratov, kot so pšenica, sladko in suho sadje, alkohol in nekatere zelenjava, ki po navadi dražijo črevo in sprožajo napihnjenost (11).

Te diete so poleg zmanjšanja bolečine izboljšale tudi kvaliteto življenja, spanja, tesnobnost, depresijo in vnetne biomarkerje, kot so na primer majhne beljakovine imenovane citokini, ki nakazujejo na vnetja v telesu. (11,13).

Uspešne so bile tudi še druge diete, kot so:

  • brezglutenska dieta (14),
  • dieta, ki poveča nivo serotonina, ki poskrbi za naše pozitivno razpoloženje in igra pomembno vlogo pri bolečinskem sistemu (9),
  • mediteranska dieta, bogata s triptofanom, iz katerega nastaja serotonin (3, 10).

Nekatere raziskave so ugotovile, da nizek vnos oziroma pomankanje nekaterih snovi poslabša simptome fibromialgije. Te snovi so:

  • omega 3 maščobne kisline (5)
  • vitamin B6 (5)
  • magnezij (5)
  • cink (5)
  • selen (1)
  • jod (1)
  • železo (1)
  • melatonin (1)
  • vitamin D (1)
  • antioksidanti (5)

Nekateri raziskovalci poudarjajo tudi dodajanje mineralov in vitaminov, kar potencialno pozitivno vpliva na deficite hranil, ki se pojavljajo pri osebah s fibromialgijo, hkrati pa podpirajo imunski sistem in se borijo proti oksidativnem stresu, ki poškoduje naše celice (2,6).

Če povzamemo, vsi ti deficiti vodijo v porušen metabolizem, prekomerno telesno težo, vnetja v telesu, vse pa posledično poveča bolečine. Bolečino torej lahko zmanjšamo s pravilno prehrano, vendar je ta za vsakega posameznika nekoliko drugačna (2). Tako je pri spremembi diete pomemben posvet z zdravnikom ali dietetikom, ki opravi krvno sliko in pomaga prehrano prilagoditi potrebam vašega telesa.

VIRI:

     1. Arranz, L. I., Canela, M. Á., & Rafecas, M. (2010). Fibromyalgia and nutrition, what do we know?. Rheumatology international, 30(11), 1417-1427.

     2. Bjørklund, G., Dadar, M., Chirumbolo, S., & Aaseth, J. (2018). Fibromyalgia and nutrition: Therapeutic possibilities?. Biomedicine & Pharmacotherapy, 103, 531-538.

     3. Correa-Rodríguez, M., El Mansouri-Yachou, J., Tapia-Haro, R. M., Molina, F., Rus, A., Rueda-Medina, B., & Aguilar-Ferrandiz, M. E. (2019). Mediterranean Diet, Body Composition, and Activity Associated With Bone Health in Women With Fibromyalgia Syndrome. Nursing research, 68(5), 358-364.

     4. de Carvalho, J. F., da Rocha Araújo, F. A. G., da Mota, L. M. A., Aires, R. B., & de Araujo, R. P. (2018). Vitamin D supplementation seems to improve fibromyalgia symptoms: preliminary results. Isr Med Assoc J, 20(6), 379-81.

     5. Holton, K. (2016). The role of diet in the treatment of fibromyalgia.

     6. Joustra, M. L., Minovic, I., Janssens, K. A., Bakker, S. J., & Rosmalen, J. G. (2017). Vitamin and mineral status in chronic fatigue syndrome and fibromyalgia syndrome: A systematic review and meta-analysis. PloS one, 12(4).

     7. Karras, S., Rapti, E., Matsoukas, S., & Kotsa, K. (2016). Vitamin D in fibromyalgia: a causative or confounding biological interplay?. Nutrients, 8(6), 343.

     8. Kushner, R. F. in Sorensen, K. W. (2013). Lifestyle medicine: the future of chronic disease

     9. Lattanzio, S. M. (2017). Fibromyalgia syndrome: a metabolic approach grounded in biochemistry for the remission of symptoms. Frontiers in Medicine, 4, 198. management. Current opinion in endocrinology, diabetes and obesity, 20 (5), 389-395.

     10. Martínez-Rodríguez, A., Rubio-Arias, J. Á., Ramos-Campo, D. J., Reche-García, C., Leyva-Vela, B., & Nadal-Nicolás, Y. (2020). Psychological and Sleep Effects of Tryptophan and Magnesium-Enriched Mediterranean Diet in Women with Fibromyalgia. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(7), 2227. randomised controlled clinical trial of male smokers. BMC medicine, 8, 54.

     11. Marum, A. P., Moreira, C., Tomas-Carus, P., Saraiva, F., & Guerreiro, C. S. (2017). A low fermentable oligo-di-mono-saccharides and polyols (FODMAP) diet is a balanced therapy for fibromyalgia with nutritional and symptomatic benefits. Nutricion hospitalaria, 34(3), 667-674.

     12. Rossi, A., Di Lollo, A. C., Guzzo, M. P., Giacomelli, C., Atzeni, F., Bazzichi, L., & Di Franco, M. (2015). Fibromyalgia and nutrition: what news. Clin Exp Rheumatol, 33(1 Suppl 88), S117-25.

     13. Silva, A. R., Bernardo, A., Costa, J., Cardoso, A., Santos, P., de Mesquita, M. F., ... & Padrão, P. (2019). Dietary interventions in fibromyalgia: a systematic review. Annals of medicine, 51(sup1), 2-14.

     14. Slim, M., Calandre, E. P., Garcia-Leiva, J. M., Rico-Villademoros, F., Molina-Barea, R., Rodriguez-Lopez, C. M., & Morillas-Arques, P. (2017). The Effects of a gluten-free diet versus a hypocaloric diet among patients with fibromyalgia experiencing gluten sensitivity–like symptoms. Journal of clinical gastroenterology, 51(6), 500-507.