ŠPORT IN FIBROMIALGIJA
Šport ima po večini zelo pozitivne učinke na človeka. Redna telesna aktivnost pomaga pri vzdrževanju visoke kvalitete življenja in zmanjševanju stresa ter depresije, saj aktivira hormone sreče, kar pa daje blagodejen občutek zadovoljstva. Ima pozitivne vplive na posameznikovo delovno storilnost, izboljšuje samopodobo in pomaga, da se posameznik dobro počuti v svoji koži. Pozitivno vpliva na kakovost spanja, ki je vir energije pri človeku. Krepi imunski sistem, ohranja zdrave kosti, mišice in sklepe. Vpliva na simptome raznih bolezni, med drugim tudi fibromialgije.

Ni zagotovila, da bo vadba vedno izboljšala simptome pri osebah s fibromialgijo, vendar so študije pokazale, da blago gibanje, ki ga izvajamo pri vadbah, kot so npr. Taijiquan (Tai Chi), QjGong in joga, pozitivno vpliva na bolečino in okorelost mišic.

1.1. TAIJIQUAN (Tai Chi)

Tai Chi je tradicionalna kitajska metoda, ki vpliva na telo in duha, kombinira meditacijo z globokim dihanjem in elegantnimi gibi. Raziskave so pokazale, da zmanjšuje bolečino in izboljšuje fizično ter psihično zdravje pri osebah s fibromialgijo (1).

Rezultati raziskav priporočajo Tai Chi, saj povečuje mišično moč, izboljšuje kvaliteto življenja, zmanjšuje mišično skeletne bolečine in blaži ostale sindrome, ki se pojavljajo pri fibromialgiji (2).

Nekatere študije dokazujejo, da je Tai Chi enako učinkovit kot aerobna vadba ali celo bolj, da daljše trajanje Tai Chi vadbe daje boljše rezultate in da je bolj verjetno, da se bodo pacienti udeleževali Tai Chi vadbe kot aerobne vadbe (1).

1.2. QJGONG

Qigong je starodavna zdravilna kitajska tehnika, ki vključuje meditacijo, kontrolirano dihanje ter aktivne vaje. Učinkovita Qigong vadba, kljub dobrim namenom, ni za vsakogar, saj zahteva veliko vztrajnosti. Ena od raziskav je ugotovila izboljšanje stanja tako na osnovnih področjih, kot so bolečina, spanje, fizične ter mentalne funkcije kot tudi na specifičnih področjih, kot so alergije na hrano, občutljivost na kemikalije, astma, spalna apneja (smrčanje in zastajanje dihanja v spanju), migrena ter krvni pritisk. Pri osebah, ki so vadile od enega do treh let, so ugotovili, da je bolečina izginila ali pa je le še minimalna, izboljšanja so bila tudi pri drugih domenah (5).

1.3. JOGA

Joga je starodavna vzhodna praksa, ki združuje nadzorovano dihanje, različne položaje telesa in meditacijo (3).

Pri osebah s fibromialgijo se pojavljajo utrujenost, kronične bolečine, zaspanost ter togost sklepov. Joga naj bi v prvi vrsti izboljšala fleksibilnost ter držo posameznika, pri osebah s fibromialgijo pa izboljšala splošno kvaliteto življenja, spanca in togost v mišicah ter sklepih (4). Joga je lahko v pomoč tudi pri težavah v duševnem zdravju. Pozitivno vpliva na depresijo in na anksiozne kot tudi panične motnje (3).

VIRI:

1. Cheng, C. A., Chiu, Y. W., Wu, D., Kuan, Y. C., Chen, S. N., in Tam, K. W. (2019). Effectiveness of Tai Chi on fibromyalgia patients: A meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary therapies in medicine, 46, 1-8.

2. Wang, C., Schmid, C. H., Fielding, R. A., Harvey, W. F., Reid, K. F., Price, L. L., Driban, J. B., Kalish, R., Rones, R., in McAlindon, T. (2018). Effect of tai chi versus aerobic exercise for fibromyalgia: comparative effectiveness randomized controlled trial. bmj, 360, k851.

3. Saeed, Sy Atezaz, Karlene Cunningham, in Richard M. Bloch. 2019. „Depression and Anxiety Disorders: Benefits of Exercise, Yoga, and Meditation“. American Family Physician 99(10):620–27.

4. Verma, Anita, Sanjay U. Shete, in Gururaj Doddoli. 2020. „Yoga Therapy for Fibromyalgia Syndrome: A Case Report“. Journal of Family Medicine and Primary Care 9(1):435–38.

5. Sawynok, J., in Lynch, M. E. (2017). Qigong and Fibromyalgia circa 2017. Medicines, 4(2), 37.