TERAPIJA Z ŽIVALMI IN FIBROMIALGIJA
PES JE ČLOVEKOV NAJBOLJŠI PRIJATELJ

Ste vedeli da lahko tudi prisotnost živali pomaga pri zmanjševanju bolečin?

V preteklosti je bilo dokazano (5), da lahko že kratkotrajno druženje z živaljo na kratek rok zmanjša stresni odziv telesa, zniža srčni pritisk in upočasni srčni utrip. Hkrati pa lahko dolgotrajna prisotnost živali izboljša tudi splošno zdravje, okrepi okrevanje in deluje preventivno. Živali pozitivno vplivajo na naše duševno zdravje, saj zmanjšajo anksioznost, občutke osamljenosti in depresije. Prav te težave pa so pogosto prisotne tudi pri osebah s kronični boleznimi, kot je fibromialgija (2).
Pregled raziskav (3) je pokazal, da prisotnost terapevtskih psov pomembno zmanjša kardiovaskularni stres in raven stresnih hormonov v telesu, kot je na primer kortizol. Hkrati pa poveča količino endorfinov, ki poskrbijo za naš občutek zadovoljstva. Vsi ti pozitivni izidi niso zgolj posledica psihološkega izboljšanja, temveč so ti izboljšani telesni odzivi neodvisni od psihološkega stanja osebe. Prvi znanstveni dokazi, da prisotnost terapevtskih živali zmanjšuje bolečino, so bili narejeni na hospitaliziranih otrocih. Ugotovili so, da se je otrokom ob prisotnosti terapevtskih živali zmanjšal občutek bolečine in so manjkrat posegali po zdravilih za lajšanje le-te (1).

Kaj pa pri osebah s fibromialgijo? Raziskovalci so se najprej ukvarjali s tem, kako kratki obiski terapevtskih psov vplivajo na bolnike s kroničnimi bolečinami (3), leto kasneje pa, kako ti vplivajo na osebe s fibromialgijo (4). Ugotovili so, da v obeh primerih prisotnost terapevtskega psa v bolnišnični čakalnici že v zelo kratkem času pomembno izboljša počutje. Že dvanajstminutno druženje s terapevtskim psom je zmanjšalo bolečino in splošno slabo počutje ter izboljšalo razpoloženje. Iz tega strokovnjaki sklepajo, da je lahko terapija z živalmi zelo pomembna komplementarna terapija za osebe s fibromialgijo (4).

Kaj pa druge živali? Raziskav o vplivih drugih živali na bolnike s fibromialgijo žal še ni, smo pa raziskovali tudi potencialne pozitivne učinke hipoterapije. Kaj sta nam zaupali nevro fizioterapevtki, ki se ukvarjata s terapijo s konji že več kot 30 let, pa lahko najdete TUKAJ

VIRI:

     1. Braun, C., Stangler, T., Narveson, J., & Pettingell, S. (2009). Animal-assisted therapy as a pain relief intervention for children. Complementary therapies in clinical practice, 15(2), 105-109.

     2. Chinn, S., Caldwell, W., in Gritsenko, K. (2016). Fibromyalgia pathogenesis and treatment options update. Current pain and headache reports, 20(4), 25.

     3. Marcus, D. A., Bernstein, C. D., Constantin, J. M., Kunkel, F. A., Breuer, P., & Hanlon, R. B. (2012). Animal-assisted therapy at an outpatient pain management clinic. Pain Medicine, 13(1), 45-57. in

     4. Marcus, D. A., Bernstein, C. D., Constantin, J. M., Kunkel, F. A., Breuer, P., & Hanlon, R. B. (2013). Impact of animal-assisted therapy for outpatients with fibromyalgia. Pain Medicine, 14(1), 43-51.

     5. Wells, D. L. (2007). Domestic dogs and human health: An overview. British journal of health psychology, 12(1), 145-156.