FIBROTELOVADBA
Gibanje oz. izvajanje redne telesne vadbe je za osebe s fibromialgijo izrednega pomena. V nadaljevanju vam predstavljamo gibalne vaje, ki so povzete po knjigi Kevin-a Muldowneya. Predstavljen je protokol vaj, ki je sestavljen glede na različne dele telesa in različne nivoje. Protokol vaj traja od šest mesecev do enega leta.

V kolikor ste začetnik/ca in vam izvajanje gibalnih vaj predstavlja novost, vam priporočamo posvet pri zdravniku oz. izvajanje vaj pod nadzorom fizioterapevta/ke ali kineziologa/inje.

Pomembno je, da upoštevate vrstni red gibalnih vaj in vrstni red obravnave sklepov. Najprej se lotite vaj za ledveni del hrbtenice in jih izvajate od šest do osem tednov. Nato lahko dodate še vaje za zgornji ud in po šestih do osmih tednih še za spodnji ud. Po vključitvi vseh delov telesa predlagamo, da se lotite vaj tako, kot je navedeno spodaj (primer urnika izvajanja vaj).

Priporočamo, da vaje za sklep izvajate le za en sklep v enem dnevu, naslednji dan pa poskusite z drugim sklepom.

V kolikor se med izvajanjem vaj pojavijo težave (utrjenost, nemoč, slabost, bolečina…) z vajami takoj prenehajte. Vaje delajte nadzorovano in počasi.

Primer urnika izvajanja vaj:Ledvena hrbtenica in sakroiliakalni sklep
Zgornji ud
Spodnji ud