MITI O FIBROMIALGIJI
O fibromialgiji kroži veliko mitov, ki niso le neresnični, ampak lahko še dodatno povečajo stisko oseb s fibromialgijo. V ta namen smo za vas pripravili najpogostejše mite in jih ovrgli s pomočjo izsledkov znanstvenih raziskav. Menimo namreč, da je skrajni čas, da miti o fibromialgiji izgubijo svojo moč!

MIT: Fibromialgija ni prava bolezen.

RESNICA: Fibromialgijo so pod različnimi imeni opisovali že pred 150 leti. Znanstvena in zdravniška stroka pa ji posebno pozornost posvečata zadnjih 30 let. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1994 fibromialgijo uradno priznala kot sindrom. Opisana je v 10. izdaji Mednarodne klasifikacije bolezni (ICD -10) kot bolezen mišično – skeletnega in veznega tkiva. Za fibromialgijo zboli 2-4 % svetovne populacije, v enakem razmerju se pojavlja pri obeh spolih (1:1).

MIT: Osebe s fibromialgijo so lene.

RESNICA: Osebam s fibromialgijo je pogosto očitano, da so lene, kar seveda ne drži. Rezultati raziskav so pokazali, da se pri osebah s fibromialgijo dogajajo spremembe v telesu, zaradi katerih občutijo pogostejšo in večjo utrujenost ter imajo hkrati nižjo raven energije. Poleg tega zaradi nižjega bolečinskega praga hitreje in močneje občutijo bolečino kot osebe brez fibromialgije ter jih to lahko še dodatno izčrpa in utrudi.


MIT: Fibromialgija je le »zamaskirana« depresija«.

RESNICA: Fibromialgija ni posledica depresije, a raziskave kažejo, da veliko oseb s fibromialgijo trpi tudi za depresijo ali tesnobo. Gre za tako imenovano komorbidnost oziroma dvojno diagnozo. Razlog, da je lahko oseba s fibromialgijo tudi depresivna, je lahko v podobnih ali nekaterih celo enakih vzrokih za razvoj obeh bolezni, kot so genetski vzroki, stresni dogodki (npr. prometna nesreča) ali neravnovesje živčnih prenašalcev v možganih. Prav tako je eden izmed diagnostičnih kriterijev za ugotavljanje depresije prisotnost bolečine po celem telesu in zato simptomi obeh bolezni sovpadajo. Poleg tega lahko zunanji dejavniki, s katerimi se osebe s fibromialgijo soočajo vsakodnevno (nesprejetost in nerazumevanje bolezni v okolici, občutek neizhodnosti, socialna izoliranost, omejenost pri vsakodnevnih opravilih, občutek frustracije...), simptome depresije še poglobijo.

MIT: "Osebe s fibromialgijo navzven izgledajo dobro in zato z njimi ni nič narobe."

RESNICA: Simptomi fibromialgije niso vidni navzven. Bolečina je fenomen, ki ga ne vidimo s prostim očesom, vendar to še ne pomeni, da je oseba ne občuti. Osebe s fibromialgijo se bodo lahko kljub bolečini lepo uredile in ne bodo izrazile svojih občutkov. Pogosto pa se zgodi, da jim že skrb za osnovno higieno in urejenost predstavlja velik napor, ki vodi v močno utrujenost in nujen počitek.

MIT: "Osebe s fibromialgijo so le utrujene."

RESNICA: Za fibromialgijo so značilni simptomi, kot so kronična razširjena bolečina, utrujenost, motnje spanja in motnje spomina. Za postavitev diagnoze morajo biti simptomi prisotni vsaj tri mesece. Utrujenost je tako le eden izmed različnih simptomov fibromialgije, ki se pogosto pojavlja in povzroča težave pri vsakodnevnem funkcioniranju. Njen razpon pa se giblje od občutenja zmerne utrujenosti do močne izčrpanosti, ki jo lahko primerjamo z izčrpanostjo, ki se pojavi, ko zbolimo za gripo. Osebam utrujenost pogosto onemogoča, da bi se udeleževale vsakodnevnih dejavnosti, ki so jim sicer v veselje. Kljub pogostim počitkom pa lahko še vedno ne dosežejo popolne spočitosti.

MIT: Vse je v glavi.

RESNICA: Osebe s fibromialgijo so pogosto deležne opazk in nasvetov, kot so »vse je v glavi« ali »razmišljaj pozitivno in bolečina bo izginila«. Ne le, da to ni res, ampak takšne trditve lahko osebam s fibromialgijo škodujejo, saj z nerazumevanjem njihovega položaja njihovo stisko lahko samo še dodatno poglobimo. Osebe si bolečine ne izmišljujejo, ampak jo dejansko občutijo. Tako kot pri vsaki bolezni simptomov ne moremo odpraviti le s pozitivnim razmišljanjem. Lahko pa simptome omili sprememba življenjskega sloga (prehrana, prilagojena telesna vadba, izogibanje stresu) skupaj z morebitnimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik.